Следващата дестинация: Зеленски пристигна в Словакия, иска гаранции за сигурност

Президентът на Украйна пристигна следобед по покана на словашкия президент Зузана Капутова

07.07.2023 | 14:34 Редактор: Михаела Димитрова

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Словакия в рамките на обиколката на украинския държавен глава из Европа, за да осигури съединяването на Украйна в НАТО и доставките на оръжия от съюзниците на Киев, предаде АФП.

В Братислава Володомир Зеленски заяви, че очаква да види единство на срещата на върха на НАТО идната седмица във Виулнюс и конкретни стъпки за присъединяването на Украйна към алианса. Той иска още пакети за отбраната на Киев и гаранции за сигурността на страната си. 

"За Украйна членството ѝ в НАТО въпросът трябва да бъде не ако, а кога. Вярвам, че на срещата на върха във Виулнюс, Украйна ще получи ясна перспектива", заяви словашкият президент Зузана Купатова.

По-рано в Чешката столица украинският държавен глава получи обещание за доставка на бойни хеликоптери и друго оборудване, а също и подкрепа за присъединяване към НАТО и ЕС. Подкрепата беше заявена от премиера на Чехия Петър Фиала.

"Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО. Очаквам всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна. Сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа", каза Фиала.

Зеленски подчерта че без оръжия с голям обсег за страната му ще е трудно да провежда отбранителните си операции. Обсъжда се как замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна, стана ясно по време на визитата. На срещата си по-рано с президента Петър Павел - Зеленски призова още следващата седмица на срещата на върха, НАТО да предприеме конкретни стъпки за членство на Украйна. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС