Зеленски пристигнал у нас със списък с желания, подготвяме трети пакет военна помощ

Държавниците обсъждат какво ще изпратим на Украйна

07.07.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Кирилова

След заявката на Володомири Зеленски за още военна помощ от България, държавниците ни вече обсъждат какво можем и какво не можем да дадем на Украйна.

Премиерът заговори, че имаме муниции, чиито срок изтича след една година и след това за унищожаването им, ще трябва България да плати висока сума. За това планът е да бъдат дадени на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредното заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента.

"Украйна има огромни потребности, войната върви с пълна сила на фронта. Това е един от поредните списъци, които получаваме. Въпросът е кое е в нашите възможности, какво бихме могли да дадем и при какви условия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Все още се правят разчети какво да бъде дадено, но едно е сигурно. "Ние можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност. Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО", каза министърът на България Николай Денков.

Външният министър Мария Габриел беше категорична, че това, което ще дава страната ни на Украйна да бъде в унисон със законодателството.

"И след това с много ясно отстояване на българския национален интерес. И боеспособността на нашите сили и времевата рамка", каза тя.

Парламентарните групи не са уведомени какво има в списъка на Зеленски. Но от ДПС оставят тази задача в ръцете на министъра на отбраната. 

"Списъкът не сме го виждали. Тагарев го е виждал само. Ние пожелахме на Украйна по-бързо да влезе в НАТО", каза Мустага Карадайъ.

А "Има такъв народ" смятат, че преди да се дава помощ за Украйна, трябва да се мисли за нашата собствена армия.

"Не смятам, че сме уникална военна сила, която може до безкрай да дава. Ако целта е да се модернизира армията ни, да продължим по този начин", заяви Станислав Балабанов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи ретроспекция, че военна помощ е доставяна още, когато Нинова е била министър на икономиката.

"Господин Денков, когато похвали работата на правителството на Кирил Петков и Асен Василев, пропусна вицепремиера Корнелия Нинова. От вчерашния ми разговор на четири очи със Зеленски и с други колеги разбрах, че през тези години сме изнасяли огромно количество оръжия. Как е прикривано - оставям на интелигентността на българските граждани. Това се е случвало с посредници, не е било директно към Украйна", заяви Борисов.

По време на визитата си у нас украинският президент разговаря с нашия президент, с който влязоха в остър спор по отношение на това трябва ли да дадем оръжие. Днес ПП-ДБ критикуваха Радев. 

"Паднаха някои маски. Хората знаят колко трудно съставихме това правителство, хората видяха колко важно е това и това го казвам на фона на заявената позиция на президента Радев, който се позиционира на страната на Русия, каза Атанас Атанасов.

На този фон България подготвя третия пакет военна помощ към Украйна.

Другата тема от последните дни е дали Бойко Борисов е дал имунитета си. Днес той отново заяви, че е предал имунитета си на председателя на Народното събрание - Росен Желязков. 

БСП твърдят, че са проверили и в деловодството на НС не е постъпвало искане за отказ от имунитета на Борисов.

До този момент в пленарната зала депутатите разглеждат искането на Възраждане да се проведе референдум за запазване на българския лев. Следва и парламентарен контрол, депутатите са си извикали 16 министри, които да отговарят на въпроси.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
anonimen
преди 9 месеца
da doide vav skadinavya bogati sa ima kakvo da mu dadat nie tam sme bedni Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Ей
преди 9 месеца
В качеството на какъв ще връчва списъци и ще иска? Оказва се, че на Украйна всички са длъжни. На България кой помага, че нещо не виждам подкрепящи страната ни, а само господари, които нареждат на марионетките си тук какво искат да се изпълни. Сигнализирай за неуместен коментар