Денков: На Украйна няма да бъде предадено нищо, застрашаващо нашата сигурност

"Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време", каза министър-председателят

07.07.2023 | 10:22 Редактор: Михаела Кирилова
Денков: На Украйна няма да бъде предадено нищо, застрашаващо нашата сигурност

"На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило нашата сигурност", каза премиерът Николай Денков пред журналисти в кулоарите на парламента след вчерашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски и срещите му в София.  

Попитан дали е обсъдена темата за нашите системи за противоракетна отбрана (ПВО) С-300, Денков каза, че не може да коментира техническите параметри. 

"Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време", допълни той.

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО, ще търсим ли по-нови технологии от съюзнически страни, министър-председателят каза, че по принцип има такива възможности, съобщи БТА.

"Може би България е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство, но всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както видяхте със самолетите, посочи той. Украинската делегация се интересуваше най-вече от бързите решения", допълни Денков. 

Премиерът обясни, че украинският държавен глава е посетил България сега, защото предстои среща на НАТО и президентът Зеленски търси подкрепа за кандидатурата в подходящия момент. 

"Ясно е, че това не може да стане сега", допълни Денков. 

Според него тази визита е показала на всеки, че трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот.

Премиерът коментира, че Зеленски не е дошъл в парламента, защото такава е била програмата му, но се е видял с ръководствата на парламентарните групи.  

Относно темата за влизането ни в Шенген, Николай Денков добави, че вероятността за приемането на страната се състои от три елемента: Първото е законодателството, което трябва да бъде прието в НС и законопроектите, които са в дневния ред и законодателната програма да бъдат приети с максимално добро качество и максимално бързо. Вторият елемент е охраната по границите и затова трябва да се продължат инициативите, някои започнати от служебното правителство. Третата част е свързана с убеждаване на нашите европейски партньори, че ние сме си свършили работата, което изисква активна външнополитическа дейност", каза той.

"Ще направя всичко възможно през следващите месеци с визити да покажем, че България е направила всичко, което зависи от нея, за да опазва границите на ЕС", добави Денков.

Според него има още един елемент, а именно какво се случва на ГКПП "Капитан Андреево".

"По отношение на договора с турската компания "Боташ" за доставка на газ, премиерът коментира:

"Има смущаващи елементи в този договор - дългият му срок, финансови неустойки, има елементи в този договор, за които трябва да бъдем внимателни. От друга страна голяма част от информацията, която е търговска тайна затова не мога да разкривам информация. Проверките в момента продължават", каза той и уточни, че ще обсъдят темата с турската страна и ще търсят възможност за предоговаряне на нещата, които изглеждат по-притеснителни.

"Дълбоко убеден съм, че етеричните масла не са вредни поне по начина, по който бяха обсъдени. Розовото масло би трябвало да можем да продължим да го използваме както досега и трябва да използваме правилните аргументи, за да защитим неговото производство и използване", смята Денков, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Клоу$
преди 9 месеца
Обсъждали със Зеленски как "България да се чувства защитена".... ,т.е. Украйна да ни пази, понеже разоръжаваме армията си заради нея? Наистина ли този човек е академик? Сигнализирай за неуместен коментар