Денков към Зеленски: Добре сте дошъл, Русия трябва да понесе отговорността си

"България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него", заяви премиерът

06.07.2023 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова
Денков към Зеленски: Добре сте дошъл, Русия трябва да понесе отговорността си

Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът "Петков" включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната", добави Денков.

"Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия", поясни премиерът.

От думите му стана ясно, че България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването ѝ в НАТО и ЕС.

"Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него", поясни Денков.

"Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения", завърши Денков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ужассссддд
преди 9 месеца
Денков, срам ме от теб! Жалко, че излагат Родината. Така ли на конкурса за българофоби и продаж#%&*$%^ нямаше някой, който поне да е спретнат? Сигнализирай за неуместен коментар