Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

Украинският президент с първи думи на българска земя

06.07.2023 | 15:13 Редактор: Юлиан Христов

Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

Двамата подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. Това стана на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

"Драги хора, скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна, вашата столица, по покана на министър-председателя. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, който Русия води против нашата свобода, независимост и хора", каза Зеленски и допълни, че отношението към Русия на различни места по света е различно.

"Когато няколко хиляди километри разделят няколко страни и руската артилерия изпепелява територията на Украйна, когато има безсънни нощи от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия", каза Зеленски.

"Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Благодаря ви, г-н министър-председател, и на вас, г-жо вицепремиер, за силата на вашите действия, за това, че преценявате съществуващите заплахи. На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избива, депортират деца. Те ги отвличат, разделят ги от семейството им и се опитват да ги научат на ненавист", каза в обръщението си украинският президент.

Той каза, че с Николай Денков са провели съдържателен разговор, преди всичко по отношение на сигурността.

"Терористичният акт на каховската ВЕЦ замърси нашето море, показа колко крехка е ситуацията в нашия регион", каза още той.

Двамата са се договорили за активизиране на сътрудничеството в отбранителния сектор.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 3
Тфэхн
преди 9 месеца
Махай се по-бързо! И не осквернявай България, заедно с ония до теб! Сигнализирай за неуместен коментар