Зеленски към Радев: Това не е конфликт, г-н президент, а война. Путин иска да ни унищожи

"Руският президент няма да се успокои", заяви украинският президент

06.07.2023 | 15:47 Редактор: Юлиан Христов
Зеленски към Радев: Това не е конфликт, г-н президент, а война. Путин иска да ни унищожи

Това не е конфликт, г-н президент, а война. Путин няма да се успокои, докато не ни избие, вие не можете да се договорите с него.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски, който се срещна с българския държавен глава Румен Радев.

От своя страна Радев отговори, че за него категорично става въпрос за война, а не за конфликт. И отправи призив да се чува повече думата "мира" и водещите усилия да бъдат за постигане на мир. 

"Вярвам, че не сме използвали всички средства на дипломацията", заяви той. Това, което провокира изказването на Зеленски обаче бяха уводните думи на българския държавен глава, според когото "този конфликт няма военно решение".

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече оръжие не води до това решение. Виждаме вече година и половина, очакваме да има решение, но то не се получава", каза той и се обяви за търсене мир със средствата на дипломацията.

Пред българския президент Зеленски заяви, че благодари за подкрепата на българите, които са подслонили голям брой украинци, избягали от войната.

"Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война", заяви украинският държавен глава.

Той заяви, че "окупацията на ядрена централа не е конфликт, а война".

"Това е война за изтощение на Украйна, а не за избиване на граждани над други държави. Ние имаме повече от сто националности в Украйна, аз се гордея, че съм президент на такава държава", заяви той.

Той засегна и темата за предоставяне на боеприпаси, с което българският държавен глава не е съгласен.

"Г-н президентът каза, че не подкрепя това, и го каза, като главнокомандващ, за да не отслабне вашата армия, или пък просто защото не иска да бъде подкрепена украинската армия. Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, за да воювате. Вие имате мощна армия, но това би било недостатъчно да воювате срещу 160-милионна държава. За това е хубаво да се дава на хората да се защитават, за да не дойде войната при вас, войната няма разстояние. Не дай боже вие да бъдете на моето място. Ако не ви помагат, вие може би ще кажете: "Путин, взимай български територии?", каза още той.

"Ваше право е, г-н президент, да не подкрепяте помощта за Украйна, но ми се ще да разберете", допълни Зеленски и обясни, че целта на Русия е да "разруши НАТО, Европа и ЕС".

Очаквайте подробности!

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Умен2
преди 9 месеца
Като те стрелят с руски и натовски ракети, посолството ще ти помогне ли? А като те пратят в Украйна да подпомогнеш Зеленски? Не, не си въобразявай, че някой от "простолюдието" ще се жертва заради теб! Да не се наложи да браниш евроатлантическите "ценности" на дела? Искам да видя тогава колко си надъхан! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Отговор на "УМЕ
преди 9 месеца
2
1 rate up comment rate down comment 2
опасност
преди 9 месеца
"Планираната от Киев диверсия в Запорожката АЕЦ може да има катастрофални последици." - Посещението на шефа на ц-ру в Киев миналата седмица не беше случайно. Замислена е диверсия, която да предизвика радиоактивно замърсяване в региона и това да се използва от съседните на Украйна страни - Полша, Румъния и Прибалтийските държави-за пряка намеса във войната! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
Умен
преди 9 месеца
Зеленски, никой не ви е длъжен! Точно ти да говориш за избиване на граждани на чужда държава??? Кой те накара да избиеш хиляди руснаци и после - "злата Русия ни нападна". Отговори си сам защо. Сигнализирай за неуместен коментар