Радев към Зеленски: Не приемам даването на боеприпаси, като президент имам отговорности

"С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте", заяви българският държавен глава

06.07.2023 | 16:35 Редактор: Юлиан Христов
Радев към Зеленски: Не приемам даването на боеприпаси, като президент имам отговорности

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и жертвите от тази жестока война, която бушува в момента. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава.

Това каза българският държавен глава Румен Радев при срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Той каза, че подкрепя съвместната декларация между двете правителства, която беше подписана преди това с премиера Николай Денков.

"Но не приемам предоставянето на боеприпаси, защото, и аз като вас, като президент, имам ясни отговорности", заяви Радев.

"Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах. Придобива нови измерения. С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален, икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение. Все повече оръжие трудно може да бъде решение, не очаквам да има решение, това не се получава. Важно е да обръщаме внимание и на последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня", добави Радев, който заяви, че се надява на "мирни решения".

"В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация и търсене на мирни решения, със средствата на дипломацията. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение, надявам се това да стане в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи", посочи Ремен Радев.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава