Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналист: Зеленски излезе от емоционално равновесие при срещата с Радев

"Българските политици усетиха харизмата му", каза Валерий Тодоров

06.07.2023 | 20:42 Редактор: Михаела Кирилова

Сигурен съм, че имаме много приятели. Искам да помоля за извинение за закъснението, наистина всички ми разговори в България бяха много важни и съдържателни, времето не ни стига. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски у нас.

"Визитата му беше определена като историческо събитие, но това според мен е силна дума. Все пак визитата му беше силна и знакова. България се освободи от комплексите за вина и нелоялност и стана ясно, че сътрудничеството ще продължи. Българите и българските политици усетиха харизмата на един политик, който умее да се владее аудиторията, служи си добре с думите и умее да изисква от другите, и да вменява чувство на задължение", каза журналистът Валерий Тодоров в студиото на "Денят ON AIR.

По случай срещата на Зеленски с Румен Радев, Тодоров предположи, че украинският държавен глава не се е срещал с подобно отношение на другите си визити.

"При срещата си с Радев Зеленски излезе от това емоционално равновесие, за което говорихме преди малко. Преди е получавал само аплодисменти на другите си визити. Радев се опита да изясни своята позиция, а естествено Зеленски постави акцента, че защитата на Украйна е защита и на съседните държави. Въпросът е, че България трябва да поддържа праг на сигурност, имайки предвид къде се намираме. Не трябва да се казва, че имаме оръжия, на които ще им изтече срокът и просто да си чистим складовете, нали тези оръжия трябва да се ползват. Не съм и убеден, че тези реактори ще свършат добра работа. Трябва да сме сигурни в това, което даваме", каза журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Разпределението на народа по отношение визитата на Зеленски се забеляза, когато той пристигна. По тази тема Валери Тодоров изрази мнение, че визитата ще има добър ефект.

"Визитата със сигурност ще има добър ефект. Народът на Русия и Украйна винаги са били свързани, както и ние с тях. В крайна сметка идва моментът, в който трябва да изберем или едните, или другите, но не може да правим такова разделение, а обществото. Изясняването на позициите дори емоционално погледнато все пак една крачка напред. Трябва да се отделя сантимента от политиката", допълни той.

За срещата на Зеленски и Ердоган, която предстои да се случи утре, Валери Тодоров каза: "Ердоган е опитен политик, съобразителен, той би искал да играе по-активно ролята на медиатор в конфликта, но той не е най-подходящия кандидат за тази роля. Все пак, когато няма други риби и ракът става риба", пошегува се той.

На края на разговора той изрази мнение, че към есента военната перспектива не бива да бъде възходяща и трябва да се търсят мирни преговори.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 1
Скрий се
преди 9 месеца
Ти имаш комплекси, не ние. Затова се подмазваш.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
канибал
преди 9 месеца