От София до Прага - Зеленски ще получи бойни хеликоптери и подкрепа за НАТО

Визитата му продължава в Истанбул

07.07.2023 | 13:43 Редактор: Михаела Димитрова

От София обиколката на украинския президент Володимир Зеленски продължи към Прага и Истанбул. Преди да пристигне в Турция той изненадващо се отби в словашката столица Братислава. Зеленски има среща със словашкия президент Зузана Чапутова, съобщи нейната канцелария. По-рано в чешката столица украинският държавен глава получи обещание за доставка на бойни хеликоптери и друго оборудване, а също и подкрепа за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. 

Подкрепата беше заявена от премиера на Чехия Петър Фиала. "Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО. Очаквам всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към Алианса. Сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа", каза чешкият премиер.

Зеленски подчерта, че без оръжия с голям обсег за страната му ще е трудно да провежда отбранителните си операции. Обсъжда се как замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна, стана ясно по време на визатата.

На срещата си по-рано с президента Петър Павел Зеленски призова още следващата седмица, на срещата на върха във Вилнюс НАТО да предприеме конкретни стъпки за членство на Украйна.

"Трябва да се каже ясно, че в интерес на Чешката република е Украйна, веднага щом приключи войната, да започне преговори за членство в НАТО, защото това е в интерес и нашата сигурност, на регионалната стабилност и икономическия ни напредък", заяви Петър Павел.

Следващата спирка от пътуването на Зеленски е Истанбул, където се очаква той да разговаря с турския президент Реджеп Ердоган.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 9 месеца
скоро няма да има нито ЕС нито НАТО...ха ха ха Сигнализирай за неуместен коментар