Радев: Стабилното развитие на ЕС зависи от сигурността на Балканите

Като най-ефективен инструмент в тази насока държавният глава открои процеса на разширяване на ЕС

27.06.2023 | 15:26 Редактор: Юлиан Христов
Радев: Стабилното развитие на ЕС зависи от сигурността на Балканите

Независимо дали страните от Югоизточна Европа са държави членки на Европейския съюз или са заявили своята амбиция да се присъединят към Обединена Европа, гарантирането на стабилността, сигурността и просперитета на региона са общи цели за всички нас. Това заяви президентът Румен Радев, който участва по покана на своя колега президентът Яков Милатович в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Срещата на върха в Подгорица отбелязва края на ротационното черногорско председателство на формата. България е инициатор на създаването на ПСЮИЕ, чието начало е поставено през 1996 г. в София, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си на форума президентът Радев подчерта, че стабилното развитие на Европейския съюз зависи и от стабилността и сигурността на Балканите. Затова и страните от региона се нуждаят от повече инструменти в подкрепа на регионалното сътрудничество. Като най-ефективен инструмент в тази насока държавният глава открои процеса на разширяване на ЕС, който има огромен принос за утвърждаване на демократичните принципи, върховенството на правото, спазването на човешките права, свързаността, създаването на нов инвестиционен климат в целия регион и на икономически перспективи.

"Дали ще успеем да се възползваме като регион от тези възможности зависи само от нас", подчерта Румен Радев.

Държавният глава напомни, че енергийната криза вследствие на войната на Русия срещу Украйна е засегнала тежко Югоизточна Европа и е превърнала в необходимост обединяването на усилията, както и на ресурсите на отделните държави. Постигнатото от България от началото на кризата – въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на интерконектора със Сърбия до края на т.г., достъпът до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи на Гърция и Турция, както и инициативата "Solidarity ring" за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан към Европа, е реална стъпка към енергийната диверсификация не само за страната ни, а за целия регион.

Президентът отбеляза и приноса на страната ни за преодоляването на енергийната криза в съседна РСМ чрез износ на електроенергия, както и за изработването на финансов механизъм от Европейската комисия в подкрепа на държавите от Западните Балкани.

"Затова свързаността е ключът към стабилността и икономическия просперитет на Югоизточна Европа", подчерта Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че свързаността е и възможност за свободно общуване, за разбиране на културния код на народите на Балканите, за взаимното им приемане. Във връзка с това президентът призова и за ускореното изграждане на транспортните коридори, които свързват отделните държави в Югоизточна Европа и които отдавна очакват своята реализация, като транспортен коридор №8.

Голямото значение на разширяването на регионалната дигитална инфраструктура, която пренася "стоката на бъдещето" - информацията, също беше посочено от президента. Румен Радев подчерта, че е крайно време страните от региона, които имат стратегическо разположение и свързват Европа и Азия, да използват максимално ползите, включително и в областта на информацията.    

В изказването си на срещата на върха държавният глава изрази и готовността на страната ни да бъде домакин на регионалната инициатива през 2025-2026 г., така че в София да бъде отбелязана и 30-годишнината на формата за политически диалог и сътрудничество, създаде по инициатива на България.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава