Евродепутатът Кючук поиска отлагане на доклада за Северна Македония

Причината е дискусията в Европарламента миналата седмица

20.06.2023 | 17:15 Редактор: Юлиан Христов
Евродепутатът Кючук поиска отлагане на доклада за Северна Македония

Евродеутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в ЕП, което беше предвидено за края на месеца, съобщават от пресофиса на Кючук.

Необходимостта за отлагането идва като резултат от дискусията в ЕП миналата седмица. Решението се основава на чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права.

Засилването на спекулациите и популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за Резолюцията от политическите семейства в ЕП.

"Убеден съм, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще бъде сериозен тест за политическия елит в Северна Македония и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на европейската интеграция, чрез провеждане на необходимите конституционни промени. В противен случай, критиците, които не вярват в европейските аспирации на Северна Македония, може да се окажат прави. И в двата варианта, Европейския парламент ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента", каза Илхан Кючюк.

Докладчикът за Северна Македония изрази надежда, че давайки още време ЕП ще спомогне за постигането на конструктивен диалог и във външната комисия, и ще допринесе за укрепване на доверието между Северна Македония и България, като две съседни страни, които имат общо бъдеще и стремежи в европейското семейство.

Снимка: Пресофис на евродепутата Илхан Кючук