Украйна постигна първи успехи в контраофанзивата, Русия взриви втори язовир

Водят се ожесточени боеве в 25 селища в Донецка област

12.06.2023 | 13:38 Редактор: Юлиан Христов

Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си срещу руските сили. Според информацията, освободени са няколко населени места в югоизточната част на страната. Съобщава се за втори язовир, взривен от руската армия, в опит да спре контранастъплението

Украйна продължава своята контраатака и съобщава за освободени 4 села в югоизточната част на страната. Водят се ожесточени боеве в 25 селища в Донецка област.

Кадри в социалните мрежи показаха войници, които развяват украинското знаме в освободените села.

Украйна твърди, че Русия е взривила друг язовир в района на Запорожие след разрушаването на главния язовир "Нова Каховка" в понеделник, което причини огромни наводнения. Москва отново отрича.

"Има наводнения на двата бряга на река Мокри Яла. Русия умишлено взривява язовири в региона, за да спре настъплението на Украйна към окупираните райони", каза говорителят на украинската армия Валерий Шершен.

Междувременно е започнало разследването на Международния наказателен съд по случая с взривяването на "Нова Каховка".

"Особено важно е международните правни експерти сами да се уверят в последиците от руския терористичен акт, както и да чуят с ушите си неспиращия руски терор. А той продължава с най-циничния и най-жестокия обстрел по наводнените територии и по зоните за евакуация", каза украинският президент Володимир Зеленски.

До момента украинските сили са успели да евакуират около 4000 жители от засегнатите зони - включително части от източния бряг на река Днепър, който е окупиран от Русия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
QWERTY
преди 10 месеца
Вица на деня започва с "Велика и могъща Русия", клоZетен ***! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Хахахахаха.....вица на деня. Сигнализирай за неуместен коментар