Зеленски категоричен: Не съм заповядал взривяването на "Северен поток"

Нарастват спекулациите, че Украйна стои зад деянието

08.06.2023 | 07:11 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски категоричен: Не съм заповядал взривяването на

Киев не е знаел нищо за плана за взривяване на газопровода "Северен поток", заяви президентът Володимир Зеленски на фона на нарастващите спекулации, че Украйна стои зад деянието.

"Като президент имам право да издавам заповеди. Не съм направил нищо подобно. Никога не бих направил това. Вярвам, че нашата армия и нашите разузнавателни служби не са направили нищо подобно", заяви Зеленски в интервю за германския вестник "Билд".

По-рано през седмицата вестник "Вашингтон пост" съобщи, че европейска разузнавателна агенция е информирала на ЦРУ, че знае за план на украински екип за специални операции да взриви газопровода "Северен поток".

В доклада се казва, че сигналът е получен три месеца преди експлозиите да повредят подводната система миналата година.

Вестникът се позовава на американска разузнавателна информация, за която се твърди, че е изтекла по-рано тази година от компютърен специалист на ниско ниво от Националната въздушна гвардия на САЩ, който е имал достъп до голямо количество строго секретни материали.

В изтеклите документи се посочва, че неназована европейска разузнавателна служба е съобщила на американската шпионска агенция през юни 2022 г. - четири месеца след като Русия нахлува в Украйна, че украински военни водолази, подчинени пряко на главнокомандващия на въоръжените сили на страната, са планирали нападението.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, изградени за пренос на природен газ от Русия до Германия, бяха разтърсени от подводни експлозии на 26 септември, което ги направи безполезни и прекъсна потенциален източник на приходи за Русия за милиарди долари, пише БГНЕС.

Очевидният саботаж предизвика извънредна ситуация в целия регион, тъй като прекъсна важни доставки на енергия за Европа точно в момент, когато войната доведе до рязко покачване на цената на нефта.

Обвинения бяха отправени към няколко държави, включително Русия, Съединените щати и Украйна, но всички те отрекоха да са отговорни за това.

Снимка: БГНЕС