Нови разкрития: Руски военни кораби са забелязани край "Северен поток" преди взривовете

Скандинавски медии са направили разследване

03.05.2023 | 15:24 Редактор: Михаела Димитрова
Нови разкрития: Руски военни кораби са забелязани край

Три кораба на руския военноморски флот са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа, който спря руския приток на газ към Европа през септември миналата година, показа разследване на четири скандинавски телевизионни оператора, съобщава Ройтерс.

Руски военноморски кораби са били проследени с помощта на сателитни изображения и прихваната радиокомуникация от руския флот, посочиха от датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle.

Властите в Дания, Швеция и Германия заявиха преди време, че експлозиите, които разкъсаха газопровода "Северен поток 1" и новоизградения газопровод "Северен поток 2", свързващи Русия и Германия през Балтийско море, са били умишлени. Но те все още не са публикували никакви констатации от съответните разследвания.

Скандинавските медии обаче установиха, че през юни и септември миналата година руските кораби са отплавали от военноморските бази в Санкт Петербург и Калининград до района североизточно от датския остров Борнхолсанм, където са се случили три от четирите течове от двата тръбопровода в резултат на експлозии.

Един от плавателните съдове, влекач на име SB-123, способен да изстрелва мини-подводници, е бил разположен в района на 21 и 22 септември, установиха те. Отделно, датските въоръжени сили потвърдиха, че патрулен кораб е направил 26 снимки на руски подводен спасителен кораб, наречен SS-750, близо до мястото на взрива на "Северен поток" на 22 септември миналата година, само дни преди експлозиите да се случат, информира БНР.

Инцидентът се случи седем месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна. Във вторник тази седмица Кремъл отрече руските кораби да са замесени в саботажа и призова резултатите от разследванията да бъдат публикувани. Без да предостави доказателства, Москва обвини за експлозиите западен саботаж. Както Русия, така и САЩ и Украйна отрекоха да имат нещо общо с атаките.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
София
преди 11 месеца
И кога разкриха тези факти и защо досега мълчаха? Защото всичко е една льжа и цели да се отклони вниманието от виновника. Знае се кой има най-голям интерес от повреждането на Северен поток, така че не лъжете. Даже Тръмп косвено призна кой стои аад този терористичен акт. Сигнализирай за неуместен коментар