Украинци взривили "Северен поток"? Пренесли експлозивите с яхта

Издадоха я метаданни

26.05.2023 | 21:42 Редактор: Петя Кръстева
Украинци взривили

Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода "Северен поток", свързващ Русия с Германия, водят към Украйна, предаде Франс прес, като се позова на германското издание "Шпигел".    

Полицейските разследвания се фокусират по-специално върху яхтата "Андромеда", за която се предполага, че може би е послужила за транспортиране на експлозивите, използвани за саботажа през септември 2022 г. в Балтийско море. 

Метаданни от имейл, изпратен по време на наемането на яхтата, водели към Украйна, твърди "Шпигел". Седмичникът също така съобщава за това, че на яхтата са били открити следи от експлозив - октоген, който е бил много разпространен както на Запад, така и в бившия източен блок.

На 26 септември 2022 г. четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха регистрирани в газопроводите, доставящи съществена част от руския природен газ към Европа. Бързо възникнаха подозрения, че става дума за атака. Те породиха всякакви спекулации и хипотези относно това кои са извършителите на тази сложна в логистичен план операция, която освен това е и свръхчувствителна в дипломатически план.

Близо шест месеца след тези взривове, които засегнаха двата газопровода, отговорността за подводната атака си остава мистерия, въпреки разследванията за престъпно деяние, водени в страните от региона - Германия, Швеция и Дания.

Според една от версиите гореспоменатата яхта е потеглила от Рощок, пристанище в Северна Германия, на 6 септември с екипаж от 6 души на борда, сред които водолази и лекар. 

В началото на седмицата други германски медии, членове на международен разследващ консорциум, пък проучиха как е бил нает плавателният съд, като наемането е било извършено от полска компания,  която в действителност е била държана от украинци, пише БТА.

Следователи освен това проучват следа "в украинските военни среди", според "Зюддойче цайтунг", Ар Ен Де и Ве Де Ар. Един от пътниците в яхтата, който е имал румънски паспорт, се е оказал всъщност украински гражданин, който в миналото е служил в пехотна част, посочват медиите.

Всички тези улики съвпадат с оценките на няколко разузнавателни служби, според които авторите на саботажа трябва да се търсят в Украйна, обобщава "Шпигел".

Снимка: БГНЕС