Корупция или защита на населението? Русия планира изтребване на бездомни кучета и котки

Руските защитници на животните започнаха петиция срещу тази парламентарна инициатива

16.05.2023 | 11:50 Редактор: Петя Кръстева
Корупция или защита на населението? Русия планира изтребване на бездомни кучета и котки

На 16 май в Държавната дума в Русия влиза на първо четене законопроект, който може да узакони "хуманната евтаназия" - умъртвяването на бездомните животни. Преди месец бездомно куче нахапа 8-годишно момче в Оренбург и малко след това руското правителство одобри законопроекта и го внесе за обсъждане в парламента.

Руските защитници на животните започнаха петиция срещу тази парламентарна инициатива и дотук са събрали над 120 000 подписа. И сред политиците има противници - така например сенаторът Андрей Клишас и Владимир Бурматов, първи заместник-председател на Комисията по екология в Държавната дума, са против законопроекта.

Приемането на закона в сегашния му вид ще унищожи успехите, постигнати от защитниците на правата на животните в Русия. След дълги дискусии през 2018 президентът Владимир Путин подписа закон "за отговорно отношение към животните", който забранява измъчването или убиването на бездомни животни, включително кучета. В цялата страна бе въведена програма за стерилизация и ваксинация на бездомните животни. В някои региони тя бе особено успешна и доведе до значителен спад в нападенията от страна на бездомните животни, както и до намаляване на популацията. По официални данни в периода 2018-2022 броят на хората, ухапани от улични кучета в Русия, е спаднал с над 53 000 души (13,9%).

"Законът работи", смятат в Асоциацията на защитниците на животните. Изпълнителният директор Юрий Корецки казва за DW, че като цяло той е подобрил положението в страната и е повишил сигурността на гражданите. Tам, където са откраднати парите и законът не се прилага, положението е лошо. "За да се харесат на тези няколко региона, сега се опитват да прокарат изменения, за да не принуждават властите да работят и да прилагат закона, а да развържат ръцете на губернаторите и те да продължат да правят безнаказано всичко, което си знаят", казва Корецки.

Случаите на корупция със средства, предвидени за изпълнение на програмата за бездомните животни, не са рядкост в регионите. Така например преди няколко месеца в Астраханска област беше образувано дело за присвояване на 28 милиона рубли. До него се стигна, след като в края на миналата година бяха намерени телата на 60 убити бездомни кучета. А срущи вносителката на законопроекта Сардана Авксентиева - по времето, когато е била кмет на Якутск - беше повдигнато обвинение за избиването на повече от 200 животни, за които се твърдеше, че били заболели от бяс в приют.

Промените в закона предвиждат да бъдат евтаназирани "само агресивните животни". Но не е много ясно къде е границата, след която едно животно може да се счита за агресивно. Към момента, ако едно куче е агресивно, то трябва да бъде настанено в приют. Ако обаче кучето не представлява заплаха за обществото, то трябва да бъде върнато на улицата. Освен това, е възможно бивши домашни любимци да избягат или просто да се изгубят и да се превърнат в опасност.  

Освен проблемите с формулировките, има и други аргументи срещу приемането на законопроекта. Така например експерти в областта на хуманното отношение към животните се съмняват в ефективността на масовото избиване на бездомни кучета.

"Не е възможно просто да се избият всички животни. Точно това се опитваха да правят преди, но проблемът не беше решен. Увеличаваха бюджетите, но същевременно и популацията растеше", казва Юрий Корецки. 

Друг подход предлага депутатката Олга Тужикова - засилването на отговорността на гражданите към животните. "Точно в тази посока трябва да се работи - не да изтребваме кучетата, а да направим така, че техните собственици да носят отговорност за съдбата на животните", казва тя. 

Снимка: Pixabay