Защо се стигна до инцидента, в който куче уби стопанина си?

В България има Закон за защита на животните и зоополиция, но само на хартия

23.04.2023 | 14:05 Редактор: Михаела Димитрова

След инцидента, в който куче нападна и уби собственика си в столичния квартал "Христо Ботев" специалисти коментират, че една от причините за такива трагедии е липсата на закони и свободната продажба на кучета в Интернет.

Куче по интернет – от 11 до 1000 лева. Всичките са бойни. Това се предлага свободно в различни сайтове. Човек може ди си ги купи без никакви специални изисквания и проверки. Всеки ден – хиляди такива обяви. 

"Отворих сайт за продажба на кучета и имаше над 7 000 обяви за продажби на кученца", каза активистът Явор Гечев. 

В България има Закон за защита на животните, както и зоополиция. В повечето случаи обаче, само на хартия. 

"Контролните функции, които са в ръцете и на местната власт и БАХБ, не се изпълняват. Просто има един бойкот от страна на тези контролни органи", каза още Гечев. 

А такова бездействие е с най-тежки последици при купуването и отглеждането на куче, с единствената цел – да участва в иначе забранените у нас боеве с кучета. И законодателната, и местната власти в много случаи са абдикирали и си мълчат.

"Местната власт в повечето случаи няма интерес да контролира, нито търговията с животни, нито развъжданата дейност, нито притежаването", коментира още активистът.

"Местната власт не иска да се кара с хората, гледа на това като конфликт с потенциални избиратели", допълни Гечев. 

Всички, които обичат и се грижат за домашните си любимци, знаят, че няма лоши и опасни животни. Такива ги правят техните т.нар. стопани. Особено когато едно куче е само и единствено източник на печалба.

"Ако кучето е възпитано, ако върви до стопанина си, ако не е агресивно настроено към останалите, не виждам проблем да бъде пуснато", каза Виктория, която също е собственик на куче. 

А когато човек и куче вървят така заедно един до друг в парка, законите остават нужни, но не и задължителни. Защото никой живот не е застрашен. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.