"Върнах се!": Тръмп с първи пост във Facebook и YouTube след деблокирането му

Завръщането му дава достъп до използването на ключови инструменти за политическо набиране на средства

18.03.2023 | 09:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп помести вчера публикации във Facebook и YouTube за пръв път, след като преди две години беше отстранен от тях заради щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде Франс прес. Така Тръмп се завръща в технологичните платформи, които вече е използвал, за да даде тласък на политическия си възход, отбелязва Ройтерс.

Постовете на Тръмп на страницата му във Facebook и в канала му в YouTube бяха под общото заглавие "Върнах се!". И в двата поста е използвано заснето преди време видео на SNN, с което се обявява победата на Тръмп над Хилари Клинтън през 2016 г. След това картината избледнява и на екрана се изписва "Тръмп 2024".

Бившият президент републиканец вече обяви, че през 2024 г. ще се бори за втори мандат. Тръмп придружи текста си с кратко видеоклипче, в което казва: "Съжалявам, че ви накарах да чакате, беше сложно".

Профилът на Тръмп във Facebook беше деблокиран в началото на тази година, но едва сега десният политик се върна в най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света и в уебсайта за видеосподеляне. Alphabet възстанови канала на Тръмп в YouTube вчера, Meta възстанови профилите му във Facebook и Instagram по-рано тази година. А профилът му в Twitter беше възстановен през ноември от новия собственик на платформата Илън Мъск.

Тръмп задвижи невероятната си кандидатпрезидентска кампания през 2016 г. благодарение на използването на социалните медии, отбелязва Ройтерс. Сегашното му завръщане му дава достъп до използването на ключови инструменти за политическо набиране на средства. Позволява му и да достига до общо 146 милиона свои последователи в трите най-големи технологични платформи, предаде БТА.

"Внимателно преценихме продължаващия риск от насилие, като същевременно уравновесяваме възможностите на избирателите да чуят равнопоставено основните национални кандидати в навечерието на изборите", написа профилът на YouTube в Twitter, обяснявайки защо е възстановен профилът на Тръмп.

В края на 2021 г. бившият президент създаде своя собствена платформа в социалните медии, наречена Truth Social, която използваше, докато беше в сила забраната да публикува в Twitter и Meta.

Снимка: БГНЕС