Тръмп: При Буш Русия превзе Грузия, при Обама - Крим, а при Байдън - всичко

Той заяви, че би позволил на Путин да анексира част от Украйна, за да сложи край на войната

10.03.2023 | 12:31 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп: При Буш Русия превзе Грузия, при Обама - Крим, а при Байдън - всичко

Президентът на САЩ (2016-2021 г.) Доналд Тръмп каза, че Русия "никога не би нахлула" в Украйна, ако той беше на власт, но също така посочи, че при необходимост би "сключил сделка" с руския президент Владимир Путин, пише в. "Дейли Телеграф".

По думите на Тръмп, ако той е бил президент по време на инвазията, "би сключил сделка", позволяваща на Русия да задържи части от Украйна, за да се сложи край на войната.

Тръмп заяви, че това би бил "най-лошият" сценарий и нямало да се стигне до него, защото Путин изобщо нямало да посмее да нахлуе в Украйна, ако той беше в Белия дом.

Президентът на САЩ (2016-2021 г.) заяви в радиошоуто на Шон Ханити: "Не забравяйте, че при Буш превзеха Грузия, при Обама превзеха Крим. А при Байдън те превземат всичко. Изглежда, че ще превземат всичко, така ми изглежда."

"А знаете ли какво превзеха по времето на Тръмп? Русия не превзе нищо. За първи път, при първия президент от много време насам. Путин разбра. Той никога не би го направил", категоричен бе Тръмп.

"И това се случи без дори да се преговаря за сделка. Аз можех да преговарям. В най-лошия случай можех да сключа сделка да вземат нещо, знаете, има определени райони, които са рускоезични, нали така, но можеше да се сключи сделка. А сега просто разбиват Украйна на пух и прах", добави той, цитиран от БТА.

"Дейли Телеграф" припомня, че Тръмп не за първи път заявява, че инвазията в Украйна нямало да има, ако той беше преизбран през 2020 г. Той е казвал и друг път, че тя е щяла да бъде предотвратена благодарение на неговата политика на "мир чрез сила".

Снимка: БГНЕС