Лукашенко реши: Смъртна присъда грози длъжностни лица, извършили измяна

До $650 000 са предвидени за редица противодържавни престъпления

09.03.2023 | 21:33 Редактор: Вяра Димова
Лукашенко реши: Смъртна присъда грози длъжностни лица, извършили измяна

Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на наказателната отговорност за екстремизъм и антидържавна дейност, който предвижда смъртно наказание за длъжностни лица, извършили държавна измяна, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на беларуския президент.

"Законът предвижда разширяване на обхвата на наказателната отговорност за извършената от длъжностно лице държавна измяна до всички лица, заемащи публични длъжности. В същото време за държавна измяна, извършена от длъжностно лице или военнослужещ, се въвежда възможността за прилагане на изключителна мярка за наказание - смъртно наказание", се казва в съобщението.

Съгласно подписания от Лукашенко документ, който вече беше одобрен от беларуския парламент, за редица противодържавни престъпления се установява и допълнително наказание под формата на глоба в размер до около 650 000 долара.

"Тази мярка има за цел да осигури безусловно възстановяване на щетите, причинени от такива деяния и да лиши извършителите от средства, за да продължат престъпната си дейност", се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

Законът въвежда и наказателна отговорност за пропаганда на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили, други войски и военни формирования, паравоенни организации, както и за нарушаване на изискванията за опазване на държавната тайна. Също така се увеличава от три на десет дни срокът за задържане на лица, заподозрени в държавна измяна, заговор или други действия, целящи завземане на държавната власт, както и шпионаж и агентурна дейност, за да се осигури възможно най-високо качество на оперативно-издирвателните дейности по съответните дела.

Снимка: БГНЕС