Лукашенко: Украйна и ЦРУ провеждат операция срещу Беларус, обучили са терорист

След опита за саботаж на беларуски военно летище са арестувани 20 души

07.03.2023 | 16:40 Редактор: Петя Кръстева
Лукашенко: Украйна и ЦРУ провеждат операция срещу Беларус, обучили са терорист

Беларус съобщи за задържане на "терорист" и над 20 негови съучастници, които са работили с украинските и американските разузнавателни служби по опит за саботаж на беларуско военновъздушно летище, съобщи президентът Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Миналия месец беларуски антиправителствени активисти заявиха, че са взривили модерен руски военен самолет при атака с дрон на летище близо до беларуската столица. Москва и Минск оспорват това твърдение.

"Службата за сигурност на Украйна и ръководството на ЦРУ тайно провеждат операция срещу Република Беларус. Бил е обучен терорист", заяви Лукашенко, цитира от агенция БелТА. Президентът на Беларус добави, че самолетът е претърпял само повърхностни щети при нападението, което е било извършено с помощта на "малък безпилотен самолет".

Заподозреният, задържан за нападението срещу самолета "Бериев А-50", е с двойно - руско и украинско гражданство, съобщи БелТА. До момента са арестувани повече от 20 души, съпричастни с инцидента, а други заподозрени все още се укриват в чужбина, добави Лукашенко.

По думите на беларуския президент извършеният на летище Мачулищи край Минск саботаж не би могъл да е възможен без знанието на украинския президент Володимир Зеленски.

"Мислех, че Украйна има нужда от мир, че Зеленски се грижи за своя народ. Такива операции не се провеждат без одобрението на лидера и главнокомандващия на страната. Това ви казвам като президент", смята Лукашенко, цитиран от БТА.

Беларус, която е близък съюзник на Русия, позволи на Москва да използва територията на страната за нападения срещу Украйна от началото на военната кампания срещу Киев преди една година, припомня Ройтерс.

Лукашенко многократно е заявявал, че страната му може да се включи директно в конфликта, ако територията ѝ бъде атакувана от Украйна.

Снимка: БГНЕС