Беларус отрече партизани да са взривили руския военен самолет

А-50 е от решаващо значение за руските въздушни операции за предоставяне на картина на въздушната битка

28.02.2023 | 23:08 Редактор: Петя Кръстева
Беларус отрече партизани да са взривили руския военен самолет

Висш беларуски служител отхвърли като фалшива информацията на антиправителствени активисти, че те са взривили руски военен самолет при атака с дронове през уикенда на авиобаза извън беларуската столица Минск, предаде Ройтерс.

Александър Азаров, лидер на беларуската антиправителствена организация BYPOL, беше цитиран да заявява, че беларуските "партизани" са използвали дронове, за да извършат атаката в руски шпионски самолет "Бариев А-50". Асоциацията на силите за сигурност на Беларус, известна още като BYPOL, е беларуска организация, създадена от бивши служители на правоприлагащите органи за противодействие на беларуските власти.

Азаров обаче не предостави доказателства, за да подкрепи твърдението си. Беларус позволи на Русия да използва територия, за да започне атаки срещу Украйна, но се въздържа да стигне по-далеч като се включи пряко във войната, напомня Ройтерс.

Британската военна разузнавателна служба обяви, че приписването на нападението и щетите по самолета не са официално потвърдени.

"Въпреки това, загубата на A-50 би била съществена, тъй като е този самолет от решаващо значение за руските въздушни операции за предоставяне на картина на въздушната битка", се казва в съобщение на британското разузнаване, предаде БНР.

За агенция Ройтерс Азаров от BYPOL каза, че операцията, за която той предположи, че е причинила сериозни щети на руския самолет, е отнела няколко месеца, а също и че "партизаните" ще се опитат да извършат повече подобни саботажи в бъдеще.

Снимка, архив: БГНЕС