8 години затвор получи полско-беларуски журналист за критика на режима на Лукашенко

Според съда Анджей Почобут участва в действия, накърняващи националната сигурност

08.02.2023 | 16:33 Редактор: Вяра Димова
8 години затвор получи полско-беларуски журналист за критика на режима на Лукашенко

Беларус осъди на осем години затвор полско-беларуския журналист Анджей Почобут, който критикува режима на президента Александър Лукашенко, предаде АФП, цитирайки местната правозащитна група "Вясна".

"Съдия Дмитрий Бубенчик призна Почобут за виновен и го осъди на осем години в наказателна колония със засилена охрана", съобщи "Вясна" на своя уебсайт. Той е признат за виновен за участие в "действия, накърняващи националната сигурност" и "подбуждане към омраза", пише БГНЕС.

49-годишният мъж беше осъден в западния град Гродно, на границата с Полша. Варшава осъди случая и призова за освобождаването му.

Почобут е кореспондент на водещия полски всекидневник "Gazeta Wyborcza" и активен член на полската диаспора в Беларус. "Не си правя никакви илюзии, ще приема присъдата спокойно и с чиста съвест ще отида в затвора", заяви той в писмо, публикувано от неговия вестник преди произнасянето на присъдата.

Почобут отказа да напусне Беларус, след като Лукашенко брутално потуши масовите протести срещу управлението му през лятото на 2020 г., и беше арестуван през март 2021 г.

Според "Вясна" Почобут е отказал да подпише молба да бъде помилван от Лукашенко след ареста му. Правозащитната група включи Почобут в списъка си от 1449 политически затворници в Беларус. 

Снимка: БГНЕС