Да чуеш "Ще ви спасим" след 200 часа под руините, деца вадят трупове на свои приятели

Всеки път, когато вляза в моята стая, си мисля, че ще се разтресе и ще рухне, казва момиче от Сирия, избягало в Турция

14.02.2023 | 13:49 Редактор: Елеонора Танева

На деветия ден след опустошителното земетресение в Турция все още пристигат новини за чудеса. Спасителни екипи извадиха живи двама братя, прекарали 198 часа под развалините в Кахраманмараш. 

Когато надеждите за намиране на оцелели под отломките все повече избледняват, все пак чудеса се случват. 17-годишният Мохамед Енес и 20-годишният му брат Абдул Баки бяха извадени живи от развалините на 8-етажния им блок в Кахраманмараш на 198-ия час от труса. 

С часове наред миньори, спасителни екипи от Турция и Азербайджан копаеха тунели и си проправяха път, за да стигнат до момчетата. А в създадения коридор спасителите направиха запис на телефоните си с думите "Ние ще ви спасим", който пуснаха, за да ги окуражат. 

А достигайки до тях, спасителите успяха да уловят и първата им реакция. Момчетата помахаха под развалините, за да покажат, че са здрави. 

В Кахраманмараш живеят много сирийски бежанци. Тези деца познават само войната и сега това апокалиптично земетресение. А в очите им се чете страх.

"Видяхме много загинали. Преживяхме много неща. Трима мои приятели са мъртви. Ето там помогнахме да се извадят тела под отломките", каза едно от децата.

Мохамед е на 12 години, роден е в централната част на Сирия. Тяхната къща е силно засегната. Но с братята и сестрите си няма къде да живеят и спят там. 

"Страх ме е. Всеки път, когато вляза в моята стая, си мисля, че ще се разтресе и ще рухне. Не се страхувам само аз, моите братя и сестри също. Покривът е почти срутен", каза малката сестричка.

"Трусът се отрази много на психиката на децата. Въпреки че някак успяха да свикнат с войната в Сирия, те се страхуват постоянно от ново земетресение", добави майката.

А Сирия позволи отварянето на два нови пропускателни пункта от Турция за ускоряване на доставките на хуманитарна помощ за опустошените от труса райони. "Приветствам решението на сирийския президент Башар ал Асад да отвори два пункта между Турция и Северна Сирия за период от три месеца", обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Досега помощ идваше само през един пункт. Самолет на Саудитска Арабия, натоварен с 35 тона доставки, кацна тази сутрин в северната част на страната за първи път от повече от десет години.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС