България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволец в Хатай: Няма оцеляла сграда в града, който е с размерите на Варна

От него не е останало нищо, хората са по улиците, разказа д-р Берк Шабан

14.02.2023 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Турският град Хатай е едно от най-засегнатите места от земетресението, което разтърси Турция и Сирия. В помощ на пострадалите в Хатай се притече д-р Берк Шабан, който по време на Ковид пандемията беше доброволец в болницата в Исперих.

"Отвътре нещо ми каза, че дългът ми е да се отзова. Не се замислих изобщо. Ние сме един от първите български екипи, дойдохме на третия ден. Положението не може да се опише с думи. Няма оцеляла сграда в целия град, а той е с размерите на Варна - с около 300 хил. души население. От него не е останало нищо, хората са по улиците. Оцеляват някои хора, но шансът е все по-малък. Действията са насочени основно към хуманитарната помощ", разказа д-р Шабан за "България сутрин".

В лагера е започнала организация и вече имат някакви условия, но оцелелите хора се нуждаят от хуманитарна помощ, настаняване, медицински услуги. Няма достатъчно място, където да бъдат настанени всички оцелели, част от тях биват пренасочвани, стана ясно от думите на доброволеца пред Bulgaria ON AIR.

"Нашият екип е съставен от 20 човека. Те са доброволци към Асоциацията на доброволците. Присъединих се към тях. Участват в акции, където използват специфични умения при проникване в тесни процепи. С колегата лекар опитваме да приложим някои медицински умения. След като видяхме, че няма толкова полза от нас, тъй като повече се вадят починали, започнахме да се пренасочваме към болничния лазарет - раздаваме лекарства, правим манипулации, наложи се да извършим мини операция в полеви условия", каза още д-р Шабан.

Доброволецът посочи, че няма достатъчно лекарства за всички пострадали, но обстановката е започнала да се подобрява.

"Организират лагер с водоснабдяване. В продължение на 5 дни нямаше течаща вода. Основният проблем беше с хигиената", отбеляза д-р Шабан.

Гледайте целия разговор във видеото.