Трогателна история: Гардероб опазил живи жена и 10-дневното ѝ бебе 4 дни под руините

Съпругът ѝ и другото им дете също са живи

13.02.2023 | 16:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
Трогателна история: Гардероб опазил живи жена и 10-дневното ѝ бебе 4 дни под руините

Измина седмица, откакто смъртоносно земетресение удари Турция и Сирия, убивайки хиляди. Но на фона на отчаянието имаше истории за "чудеса". Историята на Некла Камуз е едно от тях.

Тя ражда втория си син на 27 януари и го кръщава Ягиз, което означава "смел". Само 10 дни по-късно, в 04:17 местно време, Некла е будна и храни сина си в дома им в южната турска провинция Хатай. Няколко минути по-късно те са затрупани под тонове развалини.

Некла и семейството ѝ живеят на втория етаж на модерна пететажна сграда в град Самандаг. Тя не очаквала, че в конкретната сутрин районът ще бъде разкъсан от земетресението, а сградите ще бъдат повредени и разрушени, пише BBC.

"Когато започна земетресението, исках да отида при съпруга си, който беше в другата стая, и той искаше да направи същото. Но когато той се опита да дойде при мен с другия ни син, гардеробът падна върху тях и беше невъзможно да се движат. Когато земетресението стана по-голямо, стената падна, стаята се тресеше и сградата променяше позицията си. Когато спря, не разбрах, че съм паднала един етаж надолу. Извиках имената им, но нямаше отговор", разказва Некла.

33-годишната жена се оказва легнала с бебето на гърдите си, държейки го в ръцете си. Паднал гардероб до тях спасил живота им, като попречил на голяма бетонна плоча да ги смаже. Жената и бебето остават в тази позиция почти четири дни. След повече от 90 часа под земята Некла чува звука на кучешки лай, мислейки си, че сънува. Лаят бил последван от звук на гласове. Така Некла и бебето са намерени.

Когато стигнала до болницата, Некла била посрещната от членове на семейството, които ѝ казали, че съпругът ѝ Ирфан и тригодишният ѝ син Йигит Керим са били спасени от развалините, но са откарани в болница в провинция Адана със сериозни наранявания на краката и ходилата.