В Турция се случват чудеса: Вадят живи бебета и възрастни седмица след труса

Над 170 часа след бедствието спасители продължават да откриват оцелели под руините

13.02.2023 | 13:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

Седмица след опустошителното земетресение в Турция и Сирия - жертвите вече са над 34 000. На отделни места издирвателните акции са прекратени. Надеждите да се открият още живи хора под отломките постепенно се стопяват, но вярата в чудото все пак остава. 

На 175-ия час от опустошителния трус, когато надеждите вече избледняват, се случи чудо. Спасители извадиха изпод развалините жена. Тя е транспортирана в болницата с линейка. 40-годишната Сибел Кая пък беше извадена жива от развалините на жилищната си сграда в Газиантеп. 

В Хатай още един човек беше спасен след 170 часа под развалините. Слънцето видя и 42-годишният Хабиб. Той изненада спасителите, като каза: "Господ е велик" и излезе от развалините. Мъжът е сириец, откаран е в полева болница в Хатай от спасителните екипи.

В Антакия се случи и още едно чудо - 50-годишната Медиха и 11-годишната Лена бяха извадени от развалините 160 часа след земетресението.

А спасители извадиха бебе живо и здраво под отломките. Те се втурнаха, след като им беше подаден сигнал за намерено бебе. Близките веднага са уведомени. 

Спасителите са си проправяли път през пукнатините в бетонните плочи, за да извадят 5-членно семейство. За да се идентифицира детето, са заснели видео по време на разравянето на отломките. За разстроената му леля това е утеха. Едногодишната племенница на тази жена е жива.

"О, Господи, тя е невредима. Дори няма прах", възкликва лелята. "Майката и бащата са отдолу още", коментира очевидец.

В тишината едно безкрайно чакане за това семейство, никакъв сигнал за живот не се долавя. По време на спасителната операция отново има вторичен трус. Оказва се, че едногодишното момиченце е единственото оцеляло от семейството. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС