Сеизмолог предрекъл земетресението в Турция 3 дни по-рано?

Франк Хугербетс пуснал туит на 3 февруари

13.02.2023 | 11:33 Редактор: Искра Ангелова
Сеизмолог предрекъл земетресението в Турция 3 дни по-рано?

Експерт от Нидерландия публикува туит в акаунта си три дни преди земетресението в Турция на 6 февруари, прогнозирайки, че в югоизточната част на страната скоро ще се случи силно земетресение с магнитуд над 7,5, пише Jerusalem Post.

Той дори приложил карта и отбелязал района, където ще се случи бедствието.

Холандският сеизмолог Франк Хугербетс, който работи за Геометричното изследване на слънчевата система (SSGS) в Нидерландия, прогнозира земетресението в Турция на 3 февруари. В профила си в Twitter холандският изследовател написа: "Рано или късно ще има земетресение с магнитуд 7.5 в този регион (Южна централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан)".

SSGS се описва в Twitter като изследователски институт за наблюдение на геометрията между небесните тела, свързани със сеизмичната активност.

След като прогнозата на Хугебертс стана вирусна, той реагира на земетресението и написа: "Както казах по-рано, рано или късно това ще се случи в този регион, подобно на годините 115 и 526. Тези земетресения винаги са предшествани от критична планетарна геометрия, каквато имахме на 4-5 февруари".

"Големите земетресения в Централна Турция предизвикаха значителна промяна в разпределението на напрежението в целия регион, като резултат от това беше сеизмичната активност до Палестина. Очевидно регионът се намества", обясни още той, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС