Мрачните прогнози на учените и най-силните земетресения в историята

Очакват ли ни още стихии с унищожителен характер?

13.02.2023 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

Руски експерти твърдят, че все повече ще се засилва сеизмичната активност на планетата ни, в резултат на което ще има все повече зeметресения. Учените твърдят, че тези природни явления ще бъдат с унищожителен характер, тъй като се очаква да са с магнитуд от 9 по Рихтер. Подобни силни зeметресения се случват средно веднъж на 5-7 години, а с магнитуд 8 – 2-3 пъти годишно. 

Според сеизмолози енергията от опустошителния трус в Турция е сравнима с най-мощното ядрено оръжие, взривявано някога. Данни сочат, че през последните 4 години на планетата е имало леко намалена сеизмична активност.

Именно поради тази причина има основание да се смята, че през следващите 5 години сеизмичната активност на планетата ще бъде малко по-висока от средната, а броят на земетресенията ще се увеличи.

През 2004 г. трус с магнитуд от 9 по Рихтер в Индийския океан удари Индонезия. Земетресението се нареди сред най-силните в човешката история и предизвика унищожително цунами, което отне живота на около 230 хил. души в още 13 държави.

Вижте повече в репортажа на Александрина Янкова.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Той
преди 1 година
Щом руски учени го твърдят, значи няма нищо вярно. Сигнализирай за неуместен коментар