България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Адана постепенно си връщат живота след труса, помощта се разпределя трудно

"В източните градове сутринта са намерили майка и детето ѝ", каза Ибрахим Йълмаз

13.02.2023 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова

Над 2400 са станалите земетресения в Турция след основния трус от 7,8 по скалата на Рихтер. Това сочат последните данни на "Гражданска защита" в Турция.

"Всеки ден ставаме по-добре. В момента съм в Адана. Обстановката е по-спокойна, хората свикнаха. В източните градове пострадаха около 10 области. Те са в много лошо състояние, ние сме по-добре", каза Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци за "България сутрин".

"Събираме и изпращаме помощи за местата, които имат нужда. В сградата има място и където могат да нощуват, има два салона, които са по-сигурно място. Но лека полека хората се прибраха в къщите си, въпреки че все още има хора, които спят в колите си", допълни Йълмаз в ефира на Bulgaria ON AIR.

А до часове те тръгват към близките села и градове, за да помогнат отново на хората.

"В неделя дойдоха трима кметове от България, посрещнахме ги. Отвсякъде идва помощ, но е трудно да се разпредели, да се раздели. Хората, които останаха живи сред съборените блоковете, се преместиха в по-северните градове", поясни той.

По думите му в Адана до момента жертвите са 423, ранените - 3 000, а 14 блока са разрушени.

"Екипите работят, почистват руините. В източните градове сутринта са намерили майка и детето ѝ. Не знам дали ще успеят да я извадят", подчерта Ибрахим Йълмаз.

Гледайте целия разговор във видеото.