Съпричастността продължава: Пунктовете в София се напълниха с дарители

Пунктовете на Столична община не събират храни

12.02.2023 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

У нас продължава събирането на помощи за пострадалите в Турция. В София вече работят няколко пункта и на Столичната община. Спалните комплекти и якетата, които хората даряват трябва да са нови и с етикет.

Велина Кръстева не за първи път се включва в такава дарителска инициатива. Споделя ни, че от отварянето на пункта на Женския пазар хората не спират да идват, за да помагат. 

"Хората са много всеотдайни, сърцати и с желание идват и носят, дори носят и неща извън списъка, но никого не сме върнали", сподели Велина.

Посолството на Турция у нас определя кои са най-необходимите неща в този момент за засегнатите райони. Хората там имат нужда от палатки за ниски температури, нови одеяла, печки за отопление на газ, външни батерии за телефони, както и зимни якета.  

"Трябва да са с етикети, има хора, които имат дрехи вкъщи и са нови, но са махнали етикетите", каза един от дарителите.

Освен дошлите на пазар в неделя, в инициативата се включват и хората, които работят там.

"Има доста павилиони, които продават дрехи и всеки носи каквото продава, ръкавици, шалове, долнища, блузи- памучни и дебели, защото и в Турция е -10 и има нужда от всичко", коментира Велина.

На този етап в пунктовете на Столична община не се събират дрехи и храни. Транспортът на събраните помощи до засегнатите райони е организиран от посолството на Турция в България.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.