Арестуваха 130 души в Турция за строителството на рухнали сгради

Предполага се, че задържаните са отговорни за събарянето им

12.02.2023 | 16:54 Редактор: Вяра Димова
Арестуваха 130 души в Турция за строителството на рухнали сгради

Докато спасители все още изваждат от развалините няколко късметлии на седмия ден след разрушителните земетресения в Южна Турция, турските власти задържаха или издадоха заповеди за арест на около 130 души, за които се предполага, че са участвали в строителството на сградите, които се срутиха и смазаха обитателите им, информира Асошиейтед прес.

Броят на загиналите при земетресенията с епицентър в турския окръг Кахраманмараш надхвърли вече 28 000 в Турция и в съседна Сирия и продължава да расте с изваждането на още тела от руините. Над 80 000 са ранените.

Тъй като отчаянието породи и ярост от мъчително бавните спасителни дейности, вниманието се насочи към това кой е виновен, че не е подготвил по-добре хората в засегнатия от земетресенията регион, отбелязва АП.

Въпреки че на хартия в Турция има строителни норми, които отговарят на съвременните стандарти за земетръсно инженерство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се свлякоха настрани или се стовариха върху обитателите им, посочва агенцията.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви късно снощи, че са издадени заповеди за задържане на 131 души, за които се предполага, че са отговорни за срутването на сградите, съобщи БТА.

Министърът на правосъдието обеща да накаже всеки, който е отговорен за това, а прокурорите започнаха да събират проби от сградите за доказателства за материалите, използвани при строителството. Земетресенията са били силни, но жертвите, експертите и хората в цяла Турция обвиняват лошото строителство, че е увеличило разрушенията.

Днес властите на летището в Истанбул задържаха двама строителни предприемачи, сочени за отговорни за разрушаването на няколко сгради в Адъяман, съобщиха частната информационна агенция DHA и други медии. Съобщава се, че двойката е била на път за Грузия.

Снимка: БГНЕС