България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На доброволците се гледа като на евтина работна ръка, няма по-опасно нещо от аматьори на терена

У нас са нужни 30-40 000 доброволци, които два пъти в годината да преминават опресняващо обучение, заяви Енчо Господинов

14.02.2023 | 08:56 Редактор: Елеонора Танева

Eдна помощ никога не е достатъчно навременна или достатъчно бърза. В повечето случаи майката природи ни изненадва. Бюрокрацията на официалните структури губи ценно време, през което могат да се спасяват хора. Това заяви хуманитарният дипломат, съветник на бившия еврокомисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева - Енчо Господинов, в студиото на "България сутрин".

Гостът посочи, че при разрушена инфраструктура, мостове, шосета, летища или липса на такива, проблемите в логистиката също забавят спасителните операции. А за бедствие от такива мащаби, колкото и да се готви една страна, никога не е достатъчно.

"Земетресение от такава сила би затруднило всяка държава. През последните 20-30 г. целият свят напредна в подготовката за бедствията и реакциите, но не е достатъчно - зависи от манталитета на една нация, от желанието да се учи. Австрия разполага със законодателство, техника, тренировки, практическо обучение на хората, имат обучени доброволци, а не доброволци въобще", каза Господинов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че у нас се залага основно на ентусиазъм.

"На доброволците се гледа като на евтина работна ръка, която като стане нещо ще отидат 2 000 млади хора и ще работят с ентусиазъм. Няма нищо по-опасно на терена от аматьори, дегизирани като доброволци. Човек трябва да е обучен, подготвен, със знания, със застраховка, да бъде мотивиран, да има юридическа защита, когато отиде да гаси пожар например, а не работодателят да го изгони после", уточни хуманитарният дипломат.

Георгиев допълни, че у нас са нужни 30-40 000 доброволци, които два пъти в годината да преминават опресняващо обучение.

Очакванията му са ситуацията в Сирия да продължи да бъде усложнена, а помощта трудно да стигне до нуждаещите се, въпреки отварянето на границите с Турция.

"Политиката се намесва навсякъде. Великите сили имат голяма намеса в живота в Сирия, трудно е да се стигне до мястото, където стана земетресението. Освен това политическото разделение и районът, който е в ръцете на бунтовниците, също затруднява изпращането на помощи. Това е коктейл "Молотов" от причини, който затруднява спасителите и местните", каза още Господинов.

Гледайте целия разговор във видеото.