Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чуков: Ердоган късно прати армията, ще искат отлагане на изборите, което не е добре за него

Турция няма да позволи нова бежанска вълна, убеден е арабистът

13.02.2023 | 21:16 Редактор: Елеонора Танева

След Ада в Турция и Сирия - ще се задълбочи ли бежанският проблем? Говори, проф. Владимир Чуков

"Не може след 11 г. гражданска война и постоянни бомбардировки, недоверието към сирийския президент да се върне все едно няма нищо. Хората са жертва на това земетресение. Помощите трябва да достигнат до тях. На предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН ще бъде дискутиран проблемът с хуманитарната помощ. САЩ казват да се отворят всички КПП-та, докато на Сирия ѝ се иска помощта да минава от юг на север", коментира  арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR". 

Гостът подчерта, че и до ден днешен, седмица след земетресението, в Сирия има населени места, на които никой не е обърнал внимание. Подчерта  обаче, че преди да бъде поискана помощ отвън, трябва да си подреди собствената държава. А Башар Асад е събрал министрите на едно заседание след земетресението и толкова.

"Шокира ме, че на четвъртия ден Асад отиде в Алепо. Около 30 руски войници са се включили в Алепо. Предлога се, че в Турция над 30 000 са жертвите, но ще бъдат сигурно два пъти повече от жертвите в Измир, или около 60 000. Проблемът е, че има твърде много хора останали без жилища", прогнозира арабистът.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че Ердоган също е закъснял с реакцията си - основно със забавянето на пращането на военни да помагат на засегнатите райони.

"Ердоган вкара армията 3 дни след земетресението, военните не му спестиха критиките. Земетресението няма как да не се отрази върху изборите, които са планирани за 14 май. Тогава трябва да се проведат президентски и парламентарни избори. Въпросът е къде ще се проведат в тези 10 провинции, отделно как ще накарат тези хора да гласуват. Прави впечатление, че първите дни опозицията беше много остра, сега смекчи тона. Ще има много силни атаки за отлагане на изборите, което не е в полза на Ердоган", прогнозира проф. Чуков.

Убеден е, че Турция няма да позволи нова бежанска вълна, въпреки че в Сирия над 5,300 млн. души са останали без покрив. Арабистът подчерта, че най-засегнати в Сирия са районите, контролирани от бунтовниците, откъде са били най-големите бежански вълни.

Гледайте целия разговор във видеото.