Как живяха българските спасители в Кахраманмараш и защо кучето Килиън е обинтовано

"Това бедствие е най-голямото, което всеки един от нас е виждал", категоричен е Георги Влайков

13.02.2023 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

Връщането на първата голяма група доброволци, които заминаха за Турия, се забави заради успешна спасителна операция на хора, извадени на седмия ден от земетресенията. Оказва се, че българите, които не са професионални спасители, са сред онези чужденци, които са прекарали най-много време сред развалините.

В палатки и греещи се на огън живяха пет дни доброволците от първата група от около 40 души, които заминаха за епицентъра на земетресенията в Турция. Те си тръгнаха от Кахраманмараш по-късно от планираното заради истинско чудо. 

"Има извадени живи хора след доклада на кучето спасител Килиън", разказа пред Bulgaria ON AIR координаторът на група доброволци Георги Влайков. То е давало сигнал за живи хора поне няколко пъти. След издирвателните акции се е наложило да увият лапите му с тиксо и бинтове.

В момента доброволците са в Истанбул, където ще прекарат първи минути на почивка. Оттам през Одрин ще се върнат в Пловдив, откъдето и тръгнаха в обедните часове преди точно седмица. 

"Това бедствие е най-голямото, което всеки един от нас е виждал. Постарахме се да облекчим работата на колегите и да спасим тези, които още можеха да бъдат спасени", поясни още той.

Оказва се, че българите са сред чуждестранните доброволци, останали най-дълго там. "Леките екипи" обикновено остават до 96 часа след земетресението, докато българските доброволци са помагали цели пет дни. 

"Колегите от Турция ни казаха: "Вие вършите 50% от работата, ако не ни посочите къде има оцелял, ние няма да го търсим", коментира доброволец. 

Голяма част от доброволците биха се върнали пак, ако има нужда от тях.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.