Разрушават напълно турски град след земетресението, ще го построят отново

Само под една къща са открили 150 трупа

13.02.2023 | 18:20 Редактор: Петя Кръстева
Разрушават напълно турски град след земетресението, ще го построят отново

Пострадалият от земетресението град Нурдагъ в турската провинция Газиантеп ще бъде напълно разрушен, съобщи изпълняващият длъжността губернатор Осман Билгин.

Близо 8000 сгради в 10 турски провинции, засегнати от разрушителните земетресения, трябва спешно да бъдат разрушени, съобщи Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени. Билгин заяви, че се провеждат издирвателни и спасителни операции в последните осем къщи, където под развалините може да има хора.

"Преживяхме колосално бедствие. Взехме решение заедно с министъра на градоустройството Курум - всички отломки се премахват, градът се разрушава напълно - на 100%. Само под развалините на една къща намерихме 150 мъртви. Градът ще бъде построен отново", цитира НТВ думите на губернатора.

Според турските медии населението на града е било най-малко 40 000 души, пише БГНЕС.

По-рано Министерството на градоустройството и околната среда на Турция съобщи, че 7584 от тях са се срутили или се нуждаят от спешно разрушаване, а 12 617 сгради са в необитаемо състояние поради нанесени щети, след като направи оценка на повече от 132 000 сгради в 10 провинции.

Снимка: БГНЕС