България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволец в Антакия: Държавата не застава зад нас - вече е хуманитарна мисия, а не спасителна акция

И тук в началото гледаха с неуважение към нас, но видяха, че сме полезни, заяви Димитър Христов

14.02.2023 | 09:19 Редактор: Вяра Димова

Доброволците от България продължават да помагат на пострадалите от земетресенията в Турция. В помощта се включи и Димитър Христов, който е част от групата за пещерно спасяване, работили основно в град Антакия. 

"Приготвяме се за прибиране в България. На терен работим и с други организации. Денонощно се работи. 24 човека сме и сме разделени на 5 екипа. Работим по сигнали", каза Христов в ефира на "България сутрин".

Екипът е пристигнал в четвъртък срещу петък в Хатай. Доброволците ни все още очакват информация за прибирането си, обясни той.

"В първите дни имаше доста вторични трусове. На терен това е проблем, защото има сгради, които са пред падане и това създава риск. Колкото и песимистично да звучи, след 8 дни на такива температури шансовете за живот са малко. Вече е хуманитарна мисия, а не спасителна акция. Няма полза от нас. Дори и да искаме да останем, сме неправителствена организация и не сме признати от държавата. Всеки си е взел отпуска и няма как да останем", коментира доброволецът.

Пред Bulgaria ON AIR Христов заяви, че проникването в тесни пространства е трудно и опасно, налагат се непрестанни решения.

"Имахме няколко случая с хора от наш екип в сгради, имаше вторични трусове - не е безопасно. Ние провеждаме тренировки всяка година, но това, което се случва тук, не може да се тренира. Всеки може да е полезен с опита си от други операции. Тесните пространства тук са опасни. Имахме случаи, в които по средата на акцията прекратявахме. Лошото е, че като НПО нашата държава не застава зад нас. И тук в началото гледаха с неуважение към нас, но видяха, че сме полезни", заяви спасителят.

За подобно бедствие се изискват спасители с различни умения, подчерта Христов. "Планински спасители, кучета, дронове, термокамери, тежка техника. Силните ни страни са, че можем да проникнем надълбоко, движим се бързо, можем да копаем. В екипа имаме няколко медицински лица", изтъкна доброволецът.

Гледайте целия разговор във видеото.