Последен ден в епицентъра на земетресенията, доброволците споделят за ужаса

6 души е открило кучето спасител само за ден

12.02.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирването на оцелели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа от днес. Спасителите пристигнаха през нощта на 8 срещу 9 февруари и работиха на 24-часов режим. Спасителните кучета и техните водачи от отрядите в Банско и Разлог вече са на родна земя след пет дни работа в изключително рискови условия и свръхнатоварване. Те успяха да спасят 7 човешки живота.

Турската армия вече охранява спасителите на терен. Сблъсъци на местни групировки прекратиха за кратко работата на доброволците от различни държави. 

С два часа повече под бетонните плочи е изкарало и 7-годишно момченце в град Адъяман. В Антакия момче и майка му отново видяха слънчева светлина. Като чудо определят местните медии изваждането на седеммесечно бебе изпод развалините на сграда в Хатай.

17-те доброволци, които заминаха във вторник от Пловдив и София, изкараха последен ден в епицентъра на земетресенията. А тръгването им беше забавено заради добра новина. 

"Щяхме да тръгваме към 6, но кучето ни откри още един жив на мястото", каза спасителят Георги Влайков. 

Преди това - само вчера, кучето спасител е открило други шест души. А спасителите, освен да помагат на затрупаните, помагат и един на друг. Сред първите, които заминаха часове след труса в понеделник и вече се прибраха с военния ни самолет Спартан, са и четирима планински спасители в Банско и Разлог. 

Гигантски разлом с над 200 метра ширина и 30 метра дълбочина се образува в турската провинция Хатай след разрушителните земетресения от 6 февруари.

Междувременно граничният пункт "Алиджан" между Турция и Армения, който 30 години беше затворен заради политическите разногласия между двете страни, беше отворен за пръв път, за да преминават тирове, пренасящи помощи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.