Екипът ни в Кахраманмараш спира издирванията на оцелели под отломките

Спасителите пристигнаха през нощта на 8 срещу 9 февруари и работиха на 24-часов режим

12.02.2023 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Екипът ни в Кахраманмараш спира издирванията на оцелели под отломките

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирването на оцелели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа от днес. Спасителите пристигнаха през нощта на осми срещу девети февруари и работиха на 24-часов режим.

Днес те ще работят до 17, а към 18 часа се очаква да тръгнат към Истанбул, където ще пренощуват в понеделник и във вторник ще отпътуват за България. В турския град доброволците работиха заедно с кучето, което пристигна с българин пожарникар от Швеция. То е потвърдило над 10 живи под отломките, които след това са предадени за изваждане от тежки екипи. Останалите български спасители са открили осем потвърдени живи. 

Останалите български спасители са открили осем потвърдени живи. При двама от оцелелите доброволците са участвали и в изваждането им от руините. Има няколко операции, които все още текат, защото се използва тежка техника, кранове, трудно се вадят и много часове са необходими.

Чувството да намериш оцелял е неописуемо, имайки предвид, че е състезание с времето и температурите, сподели доброволецът. По думите му кривата след 96-ият час се обръща – откриват се повече мъртви, отколкото живи, каза за БТА Георги Влайков - ръководител на доброволците от Националната асоциация на доброволците в Република България

Снимка: БГНЕС