САЩ няма да върнат на Китай останките от балона, ще ги анализират

Джон Кърби отбеляза, че районът, в който са се разпръснали отломки, е "значителен"

06.02.2023 | 22:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ няма да върнат на Китай останките от балона, ще ги анализират

Съединените щати са в процес на извличане на останките от китайския балон от Атлантическия океан за анализ от експерти по разузнаване и няма план да върнат останките на Пекин, предаде АФП, цитирайки Белия дом.

"Те са събрали някои останки от повърхността на морето, а метеорологичните условия не позволиха много подводно наблюдение на полето с отломки", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Американски изтребител свали китайски шпионски балон, който прелетя над страната.

Американският персонал "през следващите дни ще може да слезе там и да разгледа по-добре какво има на дъното на океана, но това едва сега започва", каза Кърби и отбеляза, че районът, в който са се разпръснали отломки, е "значителен".

Китай твърди, че балонът е бил заблуден летателен апарат за наблюдение на времето без военна цел. Съединените щати твърдят, че балонът е бил сложен височинен шпионски апарат.

След като бавно прекосява средата на Съединените щати над няколко строго секретни военни обекта, балонът се насочва над източното крайбрежие, където президентът Джо Байдън нарежда да бъде свален.

Кърби заяви, че не е имало намерение да изпраща останките обратно. "Не ми е известно да има такова намерение или планове за връщането им", каза той, цитиран от БГНЕС.

Администрацията на Байдън представя инцидента като провокативен ход на Китай, който се е превърнал в нещо като собствена цел, предоставяйки на американските разузнавателни служби ценни данни.

Според Кърби са взети мерки, за да се гарантира, че инструментите на балона са "смекчени" в способността им да шпионират и същевременно "се увеличава и подобрява способността ни да събираме разузнавателни данни и информация от него".

"Все още анализираме информацията, която успяхме да съберем от балона, преди да го свалим, а сега ще съберем отломките и подозирам, че може да научим още повече".

Снимка: БГНЕС