Шпионски балони летят до 37 км височина, кое ги прави по-добри от сателитите?

Могат и да сканират по-голяма територия от по-ниско

05.02.2023 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Шпионски балони летят до 37 км височина, кое ги прави по-добри от сателитите?

Въпреки че в последните десетилетия сателитите са основното средство за извършване на шпионска дейност, сега интересът към балоните се възражда. Причините са няколко - има начини, по които спътниците да се обезвреждат - чрез лазери и кинетични оръжия. Освен това балоните са по-евтини - изпращането на сателит в Космоса изисква стотици милиони. Това професорът по международна сигурност Джон Блаксланд пред "Гардиън".

Балоните могат и да сканират по-голяма територия от по-ниско, защото се движат по-бавно и прекарват повече време над даден район.  Съвременният шпионски балон представляват шпионска техника, като камера, окачена под балон, който обикновено е пълен с лек газ като хелий и се носи над дадена зона.

Оборудването, прикрепено към балоните, може да включва радар и да се захранва със слънчева енергия, обяснява британският "Гардиън". Балоните обикновено летят на височина от 24 000 до 37 000 метра, т.е. доста по-високо от нивото, на което се осъществява пътническият въздушен трафик - пътническите самолетите почти никога не летят по-високо от 12 000 метра, пише DW.

Шпионските балони дори са били използвани за събиране на разузнавателна информация по време на Наполеоновите войни преди повече от 200 години - макар и в далеч по-семпла форма, пише "Скай нюз".

Балоните за разузнаване са използвани и през 60-те години на 19 в. по време на Американската гражданска война, когато в балоните с горещ въздух са пътували войници с бинокли, който събирали информация за дейността на Конфедерацията. След това те изпращали сигнали обратно чрез морзовата азбука или "парче хартия, вързано за камък", обяснява Джон Блаксланд пред "Гардиън".