САЩ съобщиха за втори китайски балон, Пекин: Злоупотребяват, опитват се да ни очернят

Според Пентагона летящото средство е с цел наблюдение

04.02.2023 | 09:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ съобщиха за втори китайски балон, Пекин: Злоупотребяват, опитват се да ни очернят

Китайски шпионски балон е прелетял над Латинска Америка, съобщи Пентагонът късно в петък вечерта, един ден след като подобен апарат бе забелязан в небето на САЩ.

"Получаваме съобщения за балон, който преминава над Латинска Америка. Според оценката ни, това е поредният китайски балон за наблюдение", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър в изявление, без да уточнява точното местоположение на балона.

"Решението на Китай да изпрати балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ подкопа дълго планираното посещение на високо равнище в Пекин", заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Висшият дипломат трябваше да лети до Пекин за срещи с висши китайски служители този уикенд, след като американският президент Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин се договориха за пътуването по време на срещата си през ноември, но откриването на китайския балон от САЩ в четвъртък провали тези планове, което допълнително влоши и без това обтегнатите американско-китайски отношения.

"Това е неприемливо, както и безотговорно действие. Още по-безотговорно е, че идва в навечерието на отдавна планирано посещение, което последва от срещата между двамата президенти в Бали в рамките на Г-20", заяви Блинкен пред репортери по време на пресконференция с южнокорейския външен министър Пак Джин.

"И по наша преценка то създаде условия, които подкопават самата цел на пътуването, включително продължаващите усилия за изграждане на нова основа на отношенията, както и за разглеждане на много широк кръг от въпроси, които са важни и за американците, и за китайците, и за целия свят", добави той.

Китай публикува извинение за инцидента, заявявайки, че плавателното средство е "граждански дирижабъл, използван за изследвания", който се е отклонил от курса при форсмажорни обстоятелства и е навлязъл във въздушното пространство на САЩ.

Високопоставен служител на отбраната заяви в четвъртък, че балонът "очевидно" е бил предназначен за наблюдение и е навлязъл във въздушното пространство на САЩ преди няколко дни.

Днес Пекин заяви, че американските медии и политици са злоупотребили с твърденията на САЩ, че Китай е пуснал шпионски балон над северозападната част на САЩ и като повод да "очернят Китай", информира БГНЕС.

"Китай никога не е нарушавал територията и въздушното пространство на която и да е суверенна държава", се казва в изявление. "Някои политици и медии в Съединените щати използваха инцидента (с балона) като претекст, за да нападнат и очернят Китай".

Министерството заяви, че поддържането на каналите за комуникация на всички нива е важно, "особено за справяне с някои неочаквани ситуации по спокоен и начин".

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Само проверявам шараните как кълват на политически простотии Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Българин
преди 1 година
Не може да се има доверие нито на крепостните мужици, нито на жълтурите, защото са комунистически феодали... Сигнализирай за неуместен коментар