Блинкен отлага посещението в Китай заради скандала с балона

Според служител, запознат със ситуацията, държавният секретар на САЩ не искал да раздухва случая

03.02.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
Блинкен отлага посещението в Китай заради скандала с балона

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай след скандала с китайския балон, прелетял над територията на страната.

Първоначално пътуването беше планирано за следващата седмица. Според служител, запознат със ситуацията, Блинкен не искал да раздухва случая, отменяйки посещението си, но също така не иска балонът да доминира на срещите му с китайски официални лица.

В четвъртък се появи информация за китайски шпионски балон, който прелетял високо над северозападната част на САЩ. Това съживи напрежението между двете страни само дни преди посещение на Антъни Блинкен в Пекин.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви пред репортери в четвъртък, че е било обмисляно свалянето на балона, но е било решено, че това би застрашило твърде много хора на земята, пише БГНЕС.

"Ясно е, че този балон е предназначен за наблюдение", добави служителят. Той допълни, че балонът е прелетял над райони, в които се намират чувствителни военновъздушни бази и ядрени ракети в подземни силози, но Пентагонът не смята, че той представлява особено опасна разузнавателна заплаха.

Междувременно китайското външно министерство заяви, че балонът е граждански и се използва за научни изследвания, "основно метеорологични", съобщи АВС.

Снимка: БГНЕС