Китай: Свалянето на балона навреди сериозно на отношенията ни със САЩ

Пекин "си запазва правото да предприеме по-нататъшни реакции"

06.02.2023 | 08:05 Редактор: Петя Кръстева
Китай: Свалянето на балона навреди сериозно на отношенията ни със САЩ

Решението на САЩ за свалянето на китайския балон, за който Пекин твърди, че се е отклонил от курса, е "навредило сериозно" на отношенията между двете страни, заяви китайското външно министерство.

Апаратът, който според Вашингтон е бил шпионски балон, е прелетял няколко дни над Северна Америка, което накара Съединените щати да отменят планираното посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин. Вашингтон заяви, че изтребител го е свалил край бреговете на Южна Каролина заради "неприемливо нарушение" на американския суверенитет от страна на Пекин.

Пекин протестира срещу този ход, твърдейки, че балонът е бил граждански, който се е отклонил от курса, а в неделя подаде официална жалба в посолството на САЩ в Китай.

"Действията на Съединените щати сериозно повлияха и навредиха на усилията и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските отношения след срещата в Бали", се казва в жалбата на заместник-министъра на външните работи Фън. Той визира срещата на върха между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември миналата година.

В изявлението се добавя, че Пекин "обръща голямо внимание на развитието на ситуацията" и "си запазва правото да предприеме по-нататъшни реакции", предаде БГНЕС.

Ден след като представители на Пентагона заявиха, че някъде над Латинска Америка е бил забелязан друг балон, представители на военновъздушните сили в Колумбия заявиха, че в петък е бил засечен обект с "характеристики, подобни на тези на балон", който е бил "наблюдаван, докато напусне националното въздушно пространство".