Изтребител свали китайския балон над САЩ, Китай: Ще реагираме пропорционално

Антъни Блинкен отмени посещението си в Пекин

05.02.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

И след свалянето на китайския балон над Южна Каролина, САЩ са убедени - той е се е използвал от Пекин за шпионаж на стратегически американски обекти.

За първи път балонът бил забелязан на 28 януари. Въпреки разрешението да бъде свален, военните изчакаха балонът да достигне океана от съображения за безопасност. Така ракета изстреляна от изтребител F-22 го свали над Атлантическия океан край бреговете на Южна Каролина. 

"Успешно свалихме балона и искам да поздравя нашите пилоти, които го направиха", заяви президентът Джо Байдън. 

Според американското министерство на отбраната присъствието на такъв обект във въздушното пространство представлява нарушение на американския суверенитет. Балонът е бил забелязан първо във въздушното пространство на САЩ, след това е навляъал в канадското и после отново се е върнал.

"Заедно ние ще продължим да се подкрепяме и защитаваме взаимно", коментира премиерът на Канада - Джъстин Трюдо. 

 

Остра реакция дойде от Китай след свалянето на балона. Властите в Пекин заявиха, че остро осъждат използването на сила от страна на САЩ и си запазват правото да отговорят пропорционално. Според Пекин Вашингтон е  нарушил международните практики. 

От Пентагона са категорични, че целта на Китай е била шпионаж на ключови американски обекти. Експерти пък наблюдават разрастването на нова дипломатическа криза в отношенията между двете страни. Заради случая с балона американският държавен секретар Антъни Блинкен отмени посещението си в Пекин. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дрончо
преди 1 година
Да бе, а когато Зеленият чорап пускаше дрон да шпионира Тулупа в резиденцията му и къщата му , тогава защо Тулупа не отстреля дрона ? Сигнализирай за неуместен коментар