Одеса остана без ток след авария на трансформатор, удрян от руска ракета

МВнР на Украйна иска от Турция кораби-електроцентрали

04.02.2023 | 17:04 Редактор: Елеонора Танева
Одеса остана без ток след авария на трансформатор, удрян от руска ракета

Украинският пристанищен град Одеса е без ток от сутринта след сериозна авария в електропреносната мрежа, предаде ДПА, като се позова на компанията "Укренерго".

"Трансформатор се повреди тази сутрин в една от високоволтовите подстанции, снабдяващи с електричество град Одеса, която е била поправяна, след като е била повредена от руски атаки. Всички високоволтови подстанции в региона са били повреждани", заяви "Укренерго" в своя канал в Telegram.

Одеска област е един от регионите, които са най-тежко засегнати от руски ракетни нападения.

"Ситуацията е тежка, мащабът на повредата е значителен, невъзможно е бързо да бъде възстановено електрозахранването", написа украинският премиер Денис Шмигал в Тelegram.

По думите му властите работят за възстановяване на електрозахранването за важната инфраструктура и жилищните сгради, които се нуждаят от ток за отопление. Премиерът каза, че е наредил на енергийното министерство да осигури за Одеса всички мощни генератори, които са му налични, информира БТА.

Шмигал заяви, че също така е наредил на външното министерство да се обърне към Турция с молба за изпращане на кораби-електроцентрали за Одеса.

Снимка: БГНЕС