Германия с доказателства: Военните престъпления в Украйна достигат трицифрено число

Данните са събирани чрез интервюта с украински бежанци и оценка на публично достъпна информация

04.02.2023 | 13:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Германия с доказателства: Военните престъпления в Украйна достигат трицифрено число

Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна, съобщи главният прокурор на страната в публикувано днес интервю за печатно издание, предаде Ройтерс. Главният държавен обвинител казва още, че в тази връзка е нужен съдебен процес на международно равнище.

"Понастоящем например се съсредоточаваме върху масовите убийства в Буча и атаките срещу украинската гражданска инфраструктура", казва Петер Франк за вестник "Велт ам зонтаг".

Досега прокурорите разполагат с доказателства, чиито брой е "в трицифрения диапазон", посочва Франк, без да прави уточнения.

Украйна и западните ѝ съюзници обвиняват руските сили в извършване на зверства в Буча, близо до Киев, малко след началото на руската инвазия през февруари миналата година. Москва отрича обвиненията. Русия взема на прицел и ключова инфраструктура в Украйна, но отрича да атакува целенасочено цивилни.

Германия е започнала да събира доказателства още през март 2022 г., за да разследва възможни военни престъпления. Данните са събирани чрез интервюта с украински бежанци и оценка на публично достъпна информация, съобщи прокурор Франк. Той уточни, че германските прокурори засега не разследват конкретни лица.

Петер Франк каза, че прокуратурата в Германия се готви за възможно съдебно дело на по-късен етап в Германия, съвместно с чуждестранни партньори или пред международен съд. Запитан кой трябва да бъде изправен пред съда, Франк каза, че руските държавни лидери и тези, които осъществяват решенията на най-високо военно равнище, трябва да бъдат подведени по отговорност, предаде БТА.

Украйна настоява да бъде създаден специален трибунал за съдене на руски военни и политически лидери, които държи отговорни за започването на войната. Международният наказателен съд започна собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и на военни престъпления малко след началото на нахлуването в Украйна. Този съд обаче няма юрисдикция да се занимава с агресията в Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, вчера каза в Киев, че в Хага ще бъде създаден международен център за съдебно преследване на агресията в Украйна.

Снимка: БГНЕС