Москва: Украйна освободи 63 руски военнопленници след сложни преговори

Групата освободени войници включва "чувствителна категория" лица

04.02.2023 | 11:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Москва: Украйна освободи 63 руски военнопленници след сложни преговори

63-ма руски военнопленници са били освободени в резултат от сложен преговорен процес с Украйна, съобщиха днес руски новинарски агенции като се позоваха на министерството на отбраната в Москва.

Групата освободени руски войници включва "чувствителна категория" лица, чиято размяна е станала възможна с посредничеството на Обединените арабски емирства, посочват руските агенции.

Руското военно ведомство каза, че всички освободени вече са на територията на Руската федерация и им се оказва необходимата психологическа и медицинска помощ, като им се дава и възможност да се свържат с роднините си, предаде ТАСС.

Ръководителят на президентската администрация в Киев Андрий Ермак съобщи, че 114 украински редници и сержанти и двама офицери са били освободени в рамките на поредния обмен на военнопленници между Украйна и Русия, предаде украинската агенция УНИАН. Уточнява се, че сред освободените има защитници на Мериупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмутското направление, предаде БТА.

Ермак каза още, че са успели да върнат телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион.

УНИАН посочва, че по данни на Киев, през 2022 г. от руски плен са се върнали близо 1600 души.

Снимка: БГНЕС