Русия атакува в 4 посоки в Украйна, Зеленски поиска още оръжия от съюзниците

Украинският президент настоя и за бързо присъединяване на страната му към ЕС

04.02.2023 | 10:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия атакува в 4 посоки в Украйна, Зеленски поиска още оръжия от съюзниците

В Украйна руските войски атакуват в четири посоки. Това стана ясно от сутрешния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Киев. Украинският президент Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия, за да може страната му да се справи с руската инвазия.

Продължават настъпателните действия на руските военни сили в районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловск. През изминалото денонощие руските сили са нанесли 20 въздушни и 3 ракетни удара, в частност по гражданската инфраструктура на Харковска и Николаевска области.

Има жертви сред цивилното население. 33-годишен медик, спасил много животи, е загинал в Бахмут докато е помагал за евакуацията на цивилни. Автомобилът му е бил улучен от ракета. При обстрела са ранени петима души.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя и за бързо присъединяване на страната му към Европейския съюз след срещата в Киев с европейските лидерите. По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев все още има да извърви дълъг път, преди да стане член на блока. Зеленски обаче посочи, че лидерите на блока са запазили перспективата за започването на преговори за присъединяване.  

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че следващият, десети пакет европейски санкции, ще ограничи допълнително търговията и достъпа до технологии, от които се ползва руската военна индустрия, съобщи БНР.

Съединените щати ще доставят още оръжие и боеприпаси за Украйна на стойност 2 милиарда и 175 милиона долара. От Пентагона потвърдиха, че в доставката са включени боеприпаси с прецизно насочване, които могат да поразяват цели на над 150 километра разстояние - близо двойно повече от използваните досега.

Снимка: БГНЕС