САЩ предоставят на Украйна нов пакет военна помощ за над $2 млрд.

Тя включва ключови системи за противовъздушна отбрана

03.02.2023 | 20:35 Редактор: Вяра Димова
САЩ предоставят на Украйна нов пакет военна помощ за над $2 млрд.

Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 млрд. долара, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Помощта включва по-конкретно "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), пише в комюнике на министерството на отбраната на САЩ.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на Пентагона на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители, информира БТА.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут", както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Снимка: БГНЕС